Sosyal Medya

Dünya

Çin’de oruç tutmak yine yasak!

Yoğun olarak Uygur Türklerinin yaşadığı Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde memurlar, öğrenciler ve çocukların oruç tutması yasak. Bazı lokantalara da açık kalma emri verildi.



Çin Komünist Partisi, yıllardır olduÄŸu gibi bu sene de Müslümanların Ramazan ayında oruç tutmasını engellemeye çalışıyor. Çin yönetimine baÄŸlı internet siteleri, yoÄŸun olarak Uygur Türklerinin yaÅŸadığı Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde memurlar, öğrenciler ve çocukların oruç tutmasına yasak getirildiÄŸini duyurdu. 10 milyondan fazla Müslüman Uygur Türkü’nün yaÅŸadığı bölgede, bazı lokantalara açık kalma emri verildi.

Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yer alan Korla kentinin internet sitesinde yapılan duyuruda “Parti üyeleri, kadrolar, sivil memurlar, öğrenciler ve çocuklar Ramazan boyunca oruç tutmamalı ve dini aktivitelerde yer almamalıdır. Yiyecek ve içecek satan dükkânlar kapanmamalıdır” ifadeleri kullanıldı.

PEKİN'İN LİDERLİĞİNİ TEHDİT EDİYOR

Tiekeqi kasabasının yetkililerinden Ahmetcan Tohti, parti üyeleri, kadrolar, sivil memurlar, öğrenciler ve çocukların Ramazan boyunca camilere de girememesi gerektiğini ifade etti.

Kısıtlamaları eleÅŸtiren sürgündeki Dünya Uygur Kongresi Sözcüsü DilÅŸat RaÅŸit, “Çin, Uygurların inancının Pekin’in liderliÄŸini tehdit ettiÄŸini düşünüyor” dedi.

Çin’i yöneten ve resmi olarak ateist olan Komünist Parti, ülkede yaÅŸayanların inanç özgürlüğü olduÄŸunu iddia etse de, dini toplulukları sıkı bir ÅŸekilde kontrol etmeye çalışıyor. Uygur aktivistler, bu durumun bölgedeki etnik gerginliÄŸi artırdığını; etnik gerginliÄŸin de son yıllarda binlerce kiÅŸinin ölümüne neden olduÄŸunu belirtiyor. Çin ise Sincan’daki çatışmalardan “dini aşırılıkçılık” ve “terör tehdidi”ni sorumlu tutuyor.

Kaynak: Al Jazeera Türk

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.